2

نخستین جایزه علمی قطب‌الدین شیرازی در حوزه نجوم و اخترفیزیک اهدا شد

  • کد خبر : 54765
  • 07 فوریه 2025 - 21:28
نخستین جایزه علمی قطب‌الدین شیرازی در حوزه نجوم و اخترفیزیک اهدا شد
نخستین جایزه علمی قطب‌الدین شیرازی در حوزه نجوم و اخترفیزیک طی مراسمی در شیراز به دکتر سهراب راهوار، استاد فیزیک و عضو گروه کیهان‌شناسی دانشگاه صنعتی شریف، اعطا شد. این رویداد با هدف گرامیداشت مقام علمی قطب‌الدین شیرازی و تأکید بر اهمیت پیوند مدیریت شهری با نهادهای علمی برگزار شد‌.

به گزارش آونگ پرس، مراسم بزرگداشت و اعطای نخستین جایزه علمی قطب‌الدین شیرازی در حوزه نجوم و اخترفیزیک، به همت سازمان فرهنگی شهرداری شیراز و دانشگاه شیراز و با حضور جمعی از مسئولان ملی و استانی، دانشگاهیان و علاقه‌مندان به علم نجوم برگزار شد. در این آیین، نخستین جایزه علمی قطب‌الدین شیرازی به دکتر سهراب راهوار، استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، اهدا شد.

در این مراسم محمدحسن اسدی، شهردار شیراز، با اشاره به اهمیت ثبت جهانی میراث تاریخی این شهر، اظهار کرد: «تلاش می‌کنیم با سازمان یونسکو ارتباط برقرار کرده و مجموعه تاریخی زندیه را به ثبت جهانی برسانیم.» وی همچنین از برنامه‌ریزی برای رسیدگی ویژه به مقبره قطب‌الدین شیرازی در تبریز خبر داد.

شهردار شیراز با تأکید بر توجه ویژه شهرداری به حوزه فرهنگ در کنار فعالیت‌های عمرانی، تصریح کرد: «شهرداری شیراز و شورای اسلامی شهر کار احیا و بازآفرینی مجموعه تاریخی زندیه را با تأمین اعتبار یک ‌هزار میلیارد تومان آغاز کرده‌اند. همچنین احیای میدان توپخانه و نقاره‌خانه از دیگر اقدامات شهرداری شیراز است که در نیمه اول سال آینده، فاز نخست آن افتتاح خواهد شد.»

پیوند میان علم و مدیریت شهری

سید ابراهیم حسینی، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز، در این مراسم اظهار کرد: «برگزاری چنین رویدادهایی دارای چند وجهه مهم است. نخستین وجه آن، بخش علمی است که شهرداری و شورای اسلامی شهر به‌طور جدی در آن ورود کرده‌اند. همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی و پشتیبانی از جریانات علمی در شهر شیراز که به دارالعلم شهرت دارد، از اهداف ماست.»

وی افزود: «شیراز که سومین حرم اهل‌بیت (ع) است، همواره توجه ویژه‌ای به علم و دانش داشته است. این رویدادها علاوه بر آشنا کردن مردم با گذشته علمی خود، فرصتی برای نسل جدید فراهم می‌کنند تا مسیر علمی بزرگان را ادامه دهند.»

شهرداری شیراز و حمایت از علم نجوم

در ادامه مراسم، محمدعلی چوبینی، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، به دلایل ورود شهرداری به حوزه نجوم و جایزه علمی قطب‌الدین اشاره کرد و گفت: «اولین دلیل این اقدام، پیوند مدیریت شهری با مراکز علمی مانند دانشگاه شیراز است. دومین دلیل، توجه ویژه به حوزه نجوم است؛ زیرا این علم مورد علاقه کودکان، نوجوانان و جوانان است و می‌تواند فرصتی برای آموزش خداشناسی باشد.»

چوبینی افزود: «در ایام دهه فجر انقلاب اسلامی، عملیات اجرایی طرح توسعه فرهنگسرای نجوم و کلنگ‌زنی طرح آسمان‌نما آغاز شد که امید است این پروژه در یک سال آینده به بهره‌برداری برسد.» وی همچنین تأکید کرد: «متأسفانه فرصت‌های علمی و فرهنگی شیراز آن‌گونه که باید، مورد توجه قرار نگرفته‌اند و برخی ظرفیت‌های این شهر، زیر سایه بزرگان شعر و ادب مانند حافظ و سعدی، کمتر دیده شده‌اند.»

علم نجوم، تحولی در تفکر بشری

 

معین مصلح، رئیس انجمن نجوم ایران، در این مراسم با اشاره به تأثیر علم نجوم بر تفکر بشری، گفت: «کمتر علمی را می‌توان یافت که به‌اندازه نجوم، در تغییر دیدگاه بشر تأثیرگذار بوده باشد. اگر روزی به کروی بودن زمین پی بردیم، این نتیجه تلاش برای شناخت آسمان بود. گالیله با اختراع تلسکوپ، تفکر جهان را متحول کرد.»

وی افزود: «تمام کلان‌شهرها موضوع ایجاد و به‌روزرسانی فرهنگسرای نجوم را دنبال می‌کنند و شهرداری شیراز نیز در کنار دانشگاه شیراز، جایزه‌ای به نام علامه قطب‌الدین شیرازی را برای معرفی مشاهیر و حمایت از پژوهش‌های علمی تعریف کرده است. امیدواریم این اقدام به ترویج فرهنگ علمی و پژوهشی کمک کند.»

سرمایه‌گذاری بر علم، راهی برای رشد و نوآوری

محمد موذنی، رئیس دانشگاه شیراز، نیز در سخنان خود سرمایه‌گذاری در حوزه علم و دانش را زمینه‌ساز رشد و نوآوری دانست و تأکید کرد که حمایت از علم، نقش مهمی در توسعه پایدار خواهد داشت.

در پایان این مراسم، از کتاب «تحفه‌الشاهیه»، اثری از علامه قطب‌الدین شیرازی، رونمایی شد. این کتاب نسخه برگردانِ نسخه خطی کتاب التحفة الشاهیّة است که یکی از مهم‌ترین آثار علامه قطب‌الدین شیرازی در علم هیئت محسوب می‌شود. این نسخۀ نفیس خطی که کتابت آن به سال ۷۲۸ ه.ق بازمی‌گردد، در کتابخانه دانشگاه اصفهان نگهداری می‌شود و با مقدمه پژوهشی دکتر ابوالقاسم رحمانی، با حمایت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز به چاپ رسیده است.

همچنین، از مقام علمی پروفسور یوسف ثبوتی، پیشکسوت و چهره ماندگار دانشگاه شیراز، تجلیل به عمل آمد.

لینک کوتاه : https://avangpress.ir/?p=54765

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم آونگ پرس منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.