رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری خود در شیراز اعلام کرد: بیش از ۹۸ درصد داروی مصرفی کشور در داخل تولید میشود و تنها ۱۸ درصد بازار دارویی کشور به واردات وابسته است، اما همین ۱۸ درصد، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ارزبری دارد.
دکتر مهدی پیرصالحی تأکید کرد: داروی تولید داخل حداکثر ۳۰ درصد قیمت مشابه وارداتی را دارد و اولویت سیاستگذاری ما، حمایت از تولید داخل است. هماکنون ۱۸۰ شرکت داروسازی در کشور فعال هستند و کارخانههای جدیدی نیز در حال راهاندازیاند.
او افزود: در شش ماه ابتدایی مسئولیت خود، با کمبود مطلق ۱۷۰ قلم دارو و کاهش موجودی ۵۰۰ قلم مواجه بودیم که دلیل اصلی آن، سودآوری پایین برای شرکتهای تولیدکننده به دلیل قیمتگذاری نامناسب بود. در نتیجه، قیمت ۹۰۰ قلم دارو اصلاح شد تا از کمبود و واردات چند برابری جلوگیری شود.
پیرصالحی با اشاره به طرح دارویار گفت: در سال ۱۴۰۱ با ۱۴ نهاد تفاهمنامهای برای تأمین نقدینگی دارو امضا شد، اما تنها بخشی از آن اجرایی شد و سازمان هدفمندی یارانهها نیز اولویتی برای دارو قائل نشد. امیدواریم امسال با همکاری بینبخشی این طرح احیا شود.
او بدهی سنگین دولت به شرکتهای دارویی را یکی از چالشهای جدی دانست و گفت: سال گذشته بدهی دولتی به ۴۵ هزار میلیارد تومان رسید که با اجازه رهبر معظم انقلاب و برداشت از صندوق توسعه ملی، ۲۰ هزار میلیارد تومان پرداخت شد و ۲۵ هزار میلیارد تومان باقی مانده است. بخشی از این بدهی قرار است با واگذاری سهام جبران شود.
معاون وزیر بهداشت به مشکلات ارزی اشاره کرد و افزود: ارز در اختیار ما نیست و برای واردات دارو منتظر سازمان هدفمندسازی هستیم. همچنین، انتقال ارز برای داروهای تحریمی بسیار زمانبر و پرهزینه است.
او درباره وضعیت شیرخشک نیز گفت: شیرخشک معمولی در کشور تأمین میشود و کمبودها بیشتر ناشی از توزیع است. اما شیرخشک متابولیک به دلیل توقف همکاری یک شرکت اروپایی، اکنون از کشورهای همسایه با هزینه بالا وارد میشود، با این حال، مردم مبلغی بابت آن پرداخت نمیکنند.
پیرصالحی همچنین از فعال بودن ۱۲۰۰ سایت و کانال تلگرامی حوزه فرآوردههای سلامتمحور خبر داد و گفت: ۴۵۹ مورد از آنها تاکنون مورد نظارت قرار گرفتهاند. وی به تبلیغات گمراهکننده برای داروهای لاغری و افزایش قد هشدار داد و اعلام کرد بسیاری از این محصولات حاوی مواد مخدر یا فاقد اثر علمی هستند.
او درباره بازار قاچاق دارو نیز گفت: برخی داروهای غیرمجاز مانند داروهای سقط جنین و مواد مخدر بهصورت غیرقانونی در حال توزیع هستند که با همکاری پلیس فتا در حال پیگیری هستیم.
پیرصالحی با اشاره به عطاریها تأکید کرد: عطاریها زیرمجموعه سازمان غذا و دارو نیستند، اما امیدواریم با همکاری ناظران صنفی، نظارتها بر تجویزهای نادرست برخی از آنها افزایش یابد.
در پایان، او درباره سهمیهبندی داروها گفت: ۹۰ درصد داروهای کشور بدون سهمیهبندی توزیع میشوند و فقط کمتر از ۱۰ درصد داروهای خاص با توجه به تعداد بیماران هر استان، سهمیهبندی شدهاند.