به گزارش آونگ پرس، سیدعباس عراقچی، امروز پنج شنبه در مراسم افتتاحیه نخستین نشست منطقهای دیپلماسی استانی در شیراز، دیپلماسی استانی را «حرکتی نوین» در سیاست خارجی توصیف کرد که با تمرکز بر ظرفیتهای استانهای کشور، به ویژه استانهای مرزی و فرهنگی، نقش مهمی در تقویت روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای همسایه ایفا میکند.
عراقچی با اشاره به انتخاب استان فارس به عنوان میزبان این رویداد به دلیل پیشینه تاریخی و ظرفیتهای گسترده منطقهای، سیاست خارجی دولت سیزدهم را مبتنی بر دو اصل کلیدی سیاست حسن همجواری و دیپلماسی اقتصادی خواند.
وی گفت وزارت امور خارجه نقش مستقیم در فعالیتهای اقتصادی ندارد بلکه وظیفه آن «یخشکنی» و تسهیل مسیر برای بازرگانان است؛ «مانند کشتی یخشکنی که راه را برای کشتیهای تجاری باز میکند.» او تأکید کرد که سفرا و معاونت دیپلماسی اقتصادی باید موانع تجاری را شناسایی و بازارهای جدیدی برای بازرگانان ایجاد کنند.
وزیر امور خارجه بخش عمدهای از سخنانش را به تحریمهای اقتصادی اختصاص داد و گفت: «وظیفه وزارت امور خارجه رفع تحریمها است، اما خنثیسازی و دورزدن آنها باید توسط بازرگانان انجام شود.» وی افزود هر چه بازرگانان در این زمینه موفقتر باشند، تحریمکنندگان ناامیدتر خواهند شد و این امر مذاکرات را به نفع ایران پیش خواهد برد.
عراقچی همچنین تأکید کرد که تحریمهای فلجکننده هرگز ایران را زمینگیر نکرده و این موفقیت مرهون مقاومت مردم و تلاشهای فعالان اقتصادی است.
او در ادامه درباره دیپلماسی استانی توضیح داد که این طرح به معنای تمرکززدایی از سیاست خارجی نیست و تهران مرکز هدایت سیاستهای خارجی باقی خواهد ماند، اما استانها بهویژه در حل مسائل مرزی، قاچاق و امنیتی میتوانند به عنوان بازوهای قدرتمند وزارت امور خارجه عمل کنند.
عراقچی گفت: «ارتباط مستمر بین مقامات استانی در دو سوی مرز به تسهیل حل مشکلات کمک خواهد کرد.»
عراقچی به تجربه موفق نشستهای مشابه میان استانهای کردنشین ایران و عراق اشاره کرد که نمونهای از تعاملات منطقهای عملیاتی و موثر است.
به گزارش آونگ پرس، نخستین نشست منطقهای دیپلماسی استانی با حضور سفرای کشورهای حوزه خلیج فارس، استانداران پنج استان جنوبی کشور (فارس، خوزستان، هرمزگان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد)، رئیس کل بانک مرکزی و مدیران سازمانهای گمرک، توسعه تجارت و سرمایهگذاری برگزار شد. این نشست بخشی از برنامه وزارت امور خارجه برای برگزاری پنج اجلاس منطقهای است که با هدف تقویت دیپلماسی اقتصادی و توسعه همکاریهای منطقهای طراحی شده است.
در این نشست که در ادامه سیاستهای دولت و تلاش برای مقابله با تحریمهای غرب که بخشهای اقتصادی ایران را تحت فشار قرار داده است، وزیر امور خارجه بر اهمیت تقویت همکاریهای همسایگی و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی برای پیشبرد سیاست خارجی تاکید کرد.