به گزارش آونگ پرس، در نشست خبری روز جهانی گوارش که هفتم خردادماه همزمان با ۲۹ می برگزار شد، دکتر کامران باقری لنکرانی با تاکید بر شعار امسال «تغذیه برای شکفتن»، گفت: «واقعیت این است که با تأمین تغذیه مناسب، میتوان از بخش بزرگی از بیماریهای گوارشی از جمله ریفلاکس معده و برخی سرطانها جلوگیری کرد.»
وی با بیان اینکه ۴۰ درصد جمعیت میانسال کشور به بیماری آزاردهنده ریفلاکس مبتلا هستند، افزود: «اگرچه این بیماری کشنده نیست، اما کیفیت زندگی را بهشدت کاهش میدهد. از سوی دیگر، بسیاری از سرطانهای گوارشی نیز مستقیماً با نوع تغذیه ارتباط دارند.»
بازگشت به الگوی تغذیه سنتی ایرانی
دکتر لنکرانی با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از سرطانهای گوارشی، گفت: «مصرف بیشتر فیبر که در سبزیها و میوهها وجود دارد، از دیرباز در تغذیه سنتی ایرانی جایگاه بالایی داشته و میتواند در کاهش بروز سرطانهای گوارشی بسیار مؤثر باشد.»
وی افزود: «افزایش مصرف فیبر تا ۴۰ درصد خطر سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد، در حالی که مصرف گوشتهای فرآوریشده مانند سوسیس و کالباس میتواند تا ۱۸ درصد احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.»
او همچنین با انتقاد از کاهش مصرف سبزی و میوه در سبد خانوار ایرانی، تأکید کرد: «غذاهای چرب، کنسروی، نوشابه و فستفود در حال جایگزینی با غذاهای سالم هستند که این یک زنگ خطر است.»
انتخاب روغن مناسب و پرهیز از شیوههای پخت مضر
رئیس پیشین دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به نقش روغنها در بروز التهاب و سرطان اشاره کرد و گفت: «روغنهای با امگا ۶ بالا مانند برخی روغنهای صنعتی، التهابزا هستند، در حالی که روغنهایی مثل روغن زیتون که سرشار از امگا ۳ هستند، گزینه سالمتری محسوب میشوند.»
او همچنین هشدار داد: «کباب کردن بیشازحد غذا تا حد سوختن، یک عامل سرطانزاست که باید از آن اجتناب شود.»
کبد چرب؛ بیماری خاموش و باورهای نادرست درباره الکل
دکتر لنکرانی با اشاره به شیوع گسترده کبد چرب، افزود: «این بیماری عمدتاً به دلیل سبک زندگی غلط و کمتحرکی ایجاد میشود. برخلاف تصور غلط رایج، حتی مصرف کم الکل نیز برای کبد مضر و سرطانزاست و مطالعات بینالمللی این موضوع را اثبات کردهاند.»
وی هشدار داد: «در افراد چاقی که مصرف الکل دارند، احتمال ابتلا به سرطان کبد بهمراتب بیشتر است.»
۹۰ درصد سرطانهای گوارشی قابل پیشگیریاند
رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به سه سرطان کشنده شایع در ایران—معده، پستان و روده بزرگ—تاکید کرد: «برای کاهش آمار این بیماریها، صرفاً توسعه بیمارستان و جراحی کافی نیست؛ باید آموزش و ارتقاء سواد سلامت عمومی در اولویت قرار گیرد.»
یک سوم جمعیت فارس دچار کبد چرباند
دکتر لنکرانی درباره وضعیت سلامت گوارش در استان فارس گفت: «حدود یکسوم مردم فارس به بیماری کبد چرب مبتلا هستند که این موضوع، ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان را افزایش میدهد.»
وی سرطان روده بزرگ را شایعترین سرطان گوارشی استان معرفی کرد و سرطان معده را در رتبه دوم دانست؛ درحالیکه در برخی مناطق شمالی کشور، سرطان معده شایعتر است.
غربالگری سرطان روده؛ آسان و در دسترس
او با اشاره به آغاز برنامه غربالگری سرطان روده بزرگ توسط وزارت بهداشت گفت: «آزمایش خون نهفته در مدفوع روشی ساده و در دسترس برای تشخیص زودهنگام است. اگر نتیجه آزمایش مشکوک باشد، بررسیهای تشخیصی بیشتر ضروری است.»
وی افزود: «افرادی که سابقه سرطان گوارشی در بستگان درجه یک دارند یا علائمی مثل خون در مدفوع دارند، باید معاینه دقیقتری انجام دهند.»