سیده مریم حسینی، امروز در جمع خبرنگاران گفت: رفع محرومیت یکی از مهمترین مولفه هایی بود که در انقلاب عنوان شد و امام راحل (ره) با عنوان جهاد این تفکر دینی را برای مسئولین رقم زدند.
رئیس کمیته محرومیت زدایی شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه جنس محرومیت را از ابتدای جوانی به واسطه کارم شناختم، اظهار کرد: یکی از مهمترین مسائل در جامعهی اسلامی «رفع فقر» و «رسیدگی به فقرا و نیازمندان» است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز اظهار کرد: توجه ویژه به مناطق کم برخوردار و محروم کلانشهر شیراز و ایجاد توازن و تعادل در خدمات رسانی به شهروندان عزیز شیرازی یکی از اصلی ترین رویکردها و برنامه های شورای ششم به شمار می رود که این امر بصورت متمرکز و محوری در کمیته محرومیت زدایی شورای شهر در حال انجام و اقدام است.
وی افزود: محرومیت زدایی مسیری پر خیر و برکت است که نشان از تغییر تفکر مدیریت شهری مبنی بر نگاه عادلانه به تمامی محلات در شهر دارد، اگر به بحران ها و چالش های موجود در محلات کم برخوردار در حوزه های زیرساختی و همچنین مشکلات شهرسازی و خدمات شهری به موقع توجه نکنیم به پدیده ای اجتماعی – فرهنگی با عنوان محرومیت و سپس به یک مشکل اساسی تبدیل می شود و در این فرآیند شاید مسیری ایجاد شود که دشمن از آن بهره ببرد.
حسینی افزود: محرومیت زدایی به کارهای عقب افتاده که یکی از عوامل مهم ایجاد آسیب های اجتماعی است و نیاز به نگاهی دقیق و توجهی عمیق دارد.
وی گفت: تصویب اختصاص یکی از نواحی نمودار سازمانی درمناطق شهرداری به موضوع حریم بانی، تصویب احیاء معاونت بازآفرینی و رفع محرومیت در سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری، ایجاد دبیرخانه تخصصی رفع محرومیت زیر نظر کمیسیون، تدوین شاخص های اولویت بندی نیازهای محلات شهری و الزام شهرداری مبنی بر عضویت معاون شهرسازی و معماری شهرداری شیراز در هیات مدیره سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری از جمله برنامه هایی بود که در ابتدای راه کمیسیون محرومیت زدایی در نظر گرفته شده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز افزود: الزام شهرداری به ایجاد مراکز مهارت آموزی و توانمندسازی سرپرستان خانوار در مناطق شهرداری شیراز، الزام شهرداری به تهیه سند محرومیت زدایی و نقشه ژئودیتای GIS شهر شیراز، الزام شهرداری به ایجاد شعبه تخصصی ویژه کمیسیون ماده صد تخلفات ساختمانی حریم شهر و الزام شهرداری به اقدام در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت در خصوص تامین مسکن پرسنل نیازمند در شهرداری از دیگر مصوبات یا برنامه هایی بوده که در کمیسیون به آن توجه شده است.
وی گفت: الزام شهرداری به ایجاد و احداث گرمخانه در محلات محروم و هدف، الزام شهرداری به پیگیری تغییر کاربری اراضی بوستان بهار واقع در شهرک بهار به کاربری اولیه طی تشریفات قانونی، بررسی روند موضوعات مرتبط با شهرداری در خصوص مجتمع های خیریه و احترام و تکریم سالمندان، اصلاح مصوبه بررسی طرح هزینه کرد و تخصیص بودجه جهت پروژه های محرومیت زدایی توسط قرارگاه، تامین مسکن افراد بی بضاعت شهر در محلات محروم با اولویت کارکنان شهرداری شیراز، وضعیت پخت نان در خبازی های واقع در محلات کم برخوردار شهر و تصویب سند محرومیت زدایی و نقشه ژئودیتای GIS شهر شیراز از دیگر برنامه ها بود.
حسینی اظهار کرد: برنامه ریزی و راهبردی، عمرانی و اجرایی، بهداشت و سلامت، معیشت و اشتغال و فرهنگی و اجتماعی جز حوزه های مداخله کمیسیون محرومیت زدایی شورای اسلامی شهر شیراز است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز اظهار کرد: شاید بتوان یکی از مهم ترین چالش ها در شروع راه محرومیت زدایی شناسایی نقطه ای برای شروع راه و ترتیبی برای انجام اقدامات در این حوزه را برشمرد، در همین راستا، تبیین و تدوین شاخص های نیاز سنجی یکی از اولین اقدامات کمیسیون محرومیت زدایی در حوزه برنامه ریزی و راهبردی بوده است که با همت معاونت محترم برنامه ریزی و منابع انسانی شهرداری شیراز و با همکاری کارشناسان و متخصصان کمیسیون در پنج سطح به شرح ذیل تدوین شده است.
وی از تدوین شرح وظایف دستگاه ها خبر داد و گفت: منظور از پیگیری این مقوله در کمیسیون محرومیت زدایی شورای شهر شیراز، ساماندهی و ایجاد وحدت رویه بین دستگاه ها و ارگان های خدمت رسان بوده است.
حسینی اضافه کرد: جهت انجام روند محرومیت زدایی، با عنایت به تلاش تمامی دستگاه ها لازم است جهت جلوگیری از موازی کاری و ساماندهی به فعالیت تمامی دستگاه های خدمت رسالن شهری، شرح وظایف مشخصی برای آنها تدوین و به آنها ارائه شود و علاوه بر این اطلاع از منابع و توانمندی های هر یک از ارگان ها و دستگاه ها نیز می تواند راهگشای امور محرومیت زدایی باشد، لذا در کنار تدوین شرح وظایف، شناخت و برشمردن منابع و امکانات نیز در این مرحله انجام شده است.
وی با اشاره به اهم اقدامات در حوزه برنامه ریزی و راهبردی کمیسیون محرومیت زدایی، افزود: تدوین سند محرومیت زدایی با اولویت تمرکز بر ۴۰ محله کم برخوردار در کلان شهر شیراز بدون شک یکی از اقدامات راهبردی کمیسیون محرومیت زدایی است که به پشتوانه فعالیت های پژوهشی و با تلاش معاونت برنامه ریزی و منابع انسانی شهرداری شیراز تدوین و درنهایت پس از بیش از یک سال فعالیت علمی و کارشناسی مصوب شد، این سند علاوه بر احصا مشکلات و نیاز های ۴۰ محله کم برخوردار به برنامه ریزی جهت رفع مشکلات آنها از سطوح زیر بنایی تا رسیدن به سطح توسعه پرداخته است و با تکیه بر داده ها ۲ تحلیل ژئو دیتا در بستر برنامه GIS به عنوان یک ابزار کاربردی در برنامه ریزی و مدیریت منابع شهرداری شهر شیراز استفاده می شود.
حسینی افزود: سند جامع محرومیت زدایی یک راه حل جهت برون رفت از بحران محرومیت محلات نیست، بلکه یک ساز و کار حل مسئله است و در واقع این سند به شناسایی و احصای مشکلات، به شیوه کاملا علمی و بر پایه دانش ژئو دیتا روی آورده است و علاوه بر این سند جامع محرومیت زدایی، رویکرد ها و منویات مدیریت شهری در زمینه محرومیت زدایی را به مجموعه ای قابل اندازه گیری تبدیل کرده و بر اساس آن اقدام به پایش محله محور شهر و طرح ریز پروژه های عمرانی در محلات محروم به صورت هدفمند می کند.
وی، قرارگاه محرومیت زدایی حاصل همکاری مشترک شهرداری، شورای شهر و فرمانداری شهر شیراز و سپاه فجر فارس عنوان و اظهار کرد: این قرارگاه با دستورالعمل اجرایی مصوب و با ساختار اجرایی مشخص به انجام امور مورد اتفاق در سند محرومیت زدایی می پردازد.
رئیس کمیسیون محرومیت زدایی شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه موضوع الحاق روستاهای حاشیه شهر به محدوده شهری شیراز از ابتدای دوره ششم شورای اسلامی شهر شیراز مطرح شده بود، افزود: این کمیسیون با تکیه بر مطالعات انجام شده و با تحلیل طرح پژوهشی انجام شده با همین موضوع از ابتدای طرح آن با توجه به آسیب های ممکن حاصل از انجام این طرح به مخالفت پرداخت و اقدام به ارائه طرح های پیشنهادی جهت رفع معضلات این مناطق و ارائه راهکارهای اجرایی در این زمینه کرد.
وی با اشاره به بررسی مشکلات روستای گردخون، افزود: با توجه به تبعات سنگین الحاق روستاها به شهر و به منظور رفع مشکلات روستاهای حاشیه شهر شیراز، طی چندین جلسه بازدید و ۲ جلسه کمیسیون ویژه با حضور تمامی دستگاه های خدمت رسان شهری، کمیسیون محرومیت زدایی اقدام به تنظیم برنامه مدون جهت رفع آسیب های این روستا به عنوان روستای نمونه اقدام کرد.
حسینی پیرامون حریم بانی شهر شیراز هم گفت: تشکیل اداره حریم بانی برای شهر شیراز که دارای نواحی مشترک و بعضا بدون مرز مشخص با شهر شیراز هستند، بسیار ضروری به نظر می رسید که کمیسیون محرومیت زدایی در این زمینه اقدام به تشکیل این ناحیه در ذیل ساختار سازمانی شهرداری کرده است.
وی افزود: انعقاد تفاهم نامه های همکاری مشترک با قرارگاه احمدبن موسی (ع) سپاه فجر استان، آموزش و پرورش، بسیج مهندسین، بهزیستی، فنی و حرفه ای، کانون زنان بازرگان، کمیته امداد، مجمع خیرین سلامت و وکلای دادگستری از جمله اقداماتی بوده که کمیسیون محرومیت زدایی به منظور هماهنگی هر چه بیشتر با دستگاه ها و مدیریت منابع جهت انجام اقدامات مشترک آن را مغتنم برشمرده است.
حسینی اظهار کرد: با تلاش های انجام شده از سمت کمیسیون محرومیت زدایی در نهایت سه درصد از بودجه عمرانی شهرداری منحصرا به امور محرومیت زدایی اختصاص پیدا کرد، به همین منظور دستورالعمل کامل و جامعی در رابطه با نحوه هزینه کرد این بودجه تهیه و ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه پیامبر (ص) برای تکمیل اخلاق بشریت مبعوث شدند و ارزش های اخلاقی را جز مهمترین دستورالعمل های دین اسلام برشمردند، تاکید کرد: وقتی کار محرومیت زدایی را آغاز کردیم، به این منظور بود که باید یکسری تفکر و تغییر در اذهان مدیران به وجود آید و کار زیاد انجام شده ولی همه دستگاه ها پای کار نبودند و بسیار کمرنگ ورود پیدا کردند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز اضافه کرد: برای رسیدن به سومین حرم اهل بیت (ع) همه مدیران باید با تفکر دینی و با قوت پای کار بیایند تا شیراز به تراز سومین حرم اهل بیت (ع) برسد.
وی، محرومیت زدایی را با نگاه عادلانه به تمام مناطق شهری عنوان کرد و افزود: اگر به نقاط مختلف شهری توجه نشود یک پدیده محرومیت شکل می گیرد و این محرومیت باعث ایجاد نارضایتی در شهر می شود.
حسینی با اشاره به اینکه ۵۰ میلیارد تومان برای محرومیت زدایی در نظر گرفته شده بود، اظهار کرد: ۱۵ درصد از بودجه فرهنگی هم به این حوزه اختصاص یافت و کمبود های شهر را مشخص کردیم و دستگاه های متولی آن هم مشخص شده اند تا محرومیت از بین برود و از این به بعد همه دستگاه ها از طرف استانداری و فرمانداری مجبور به فعالیت می شوند و تا پایان ۱۴۰۴ معبر خاکی در شیراز نخواهیم داشت و از طرفی آبفا در بسیاری نقاط همکاری کرد در برخی از نقاط که نتوانستیم کار را انجام دهیم به خاطر این بود که آبفا نتوانست با ما همراهی کند.