به گزارش آونگ پرس، آیین افتتاح فاز نخست «موزه بلدیه» در ساختمان تاریخی شهرداری شیراز، با حضور جمعی از مدیران شهری و فعالان فرهنگی برگزار شد. این موزه که در قلب بافت تاریخی شهر جای گرفته، قرار است با بهرهگیری از روایتهای زنده و تعاملی، پلی میان گذشته و آینده شیراز باشد.
محمدحسن اسدی، شهردار شیراز در این آیین گفت: «موزه بلدیه مأمنی برای صیانت از حافظه فرهنگی و هویتی شهر است. اینجا تنها یک مکان برای نمایش اشیاء نیست؛ بلکه فرصتی است برای بازخوانی ریشههای هویت شیرازی و مشارکت فعال شهروندان در روایت تاریخ این شهر.»
وی افزود: «از همه شهروندان دعوت میکنیم با اهدای اسناد، اشیاء، سکهها و نمادهای خاطرهانگیز شهری، در غنیسازی این موزه سهیم باشند. ما این پروژه را آغاز مسیری میدانیم که با طرحهایی مانند باغموزه هنر، باغ ایرانی، اکوپارک ایرانیان و سمفونی شیراز ادامه خواهد یافت.»
مهدی پارسایی، معاون هماهنگی امور گردشگری و زیارت استانداری فارس نیز تاکید کرد: «راهاندازی موزه شهر نه تنها تحقق مطالبه تاریخی رهبر انقلاب درباره توجه به گردشگری در شیراز بود، بلکه آغازی بر موجی نو در هویتبخشی شهری و توسعه زیرساختهای فرهنگی شهر است.»
او افزود: «در ۱۲۰ سال گذشته صرفاً دو موزه هویت شهری در شیراز ایجاد شده که یکی هنوز به بهرهبرداری نرسیده بود؛ اما این اقدام مدیریت شهری موجوده عملکردی متفاوت را رقم زد.» همچنین خاطرنشان کرد: «تبدیل این ساختمان به موزه دمر ساختار شهرداریها مرسوم نیست و شیراز در این بستر پیشگام شده است.»
محمدعلی چوبینی، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت: «فاز اول موزه در طبقه همکف گشایش یافت و شامل گالری موقت با حمایت مجموعهداران مطرح مانند آقایان کرباسی و صفاپور و نیز اسناد تاریخی مرتبط با شهرداری است.»
وی اظهار داشت: «این موزه سیال، تعاملی و بهروز طراحی شده و با مطالعات محتوایی دقیق، لایههای پنهان هویت شهری شیراز را روایت میکند.» همچنین، ادامه داد: «برنامه سهگانه بلندمدت «شیرازی که نمیشناسیم» شامل مرکز شیرازشناسی، دانشنامه شیراز و موزه شهر، به نحو جدی در دستور کار شهرداری قرار دارد.»
چوبینی در پایان گفت: «ساختمان بلدیه خود گنجینهای زنده از تاریخ مدیریت شهری شیراز است که حتی دیوارهایش خاطرات متعدد خدماترسانی به مردم را روایت میکنند.»
در ادامه، محمدرضا هاجری، رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و امور زیارت شورای شهر شیراز، ضمن تاکید بر حفظ هویت فرهنگی شهر گفت: «شهر تنها با نما و ساختوساز معنا نمییابد، بلکه باید جان داشته باشد. این موزه فرصتی برای احیای سیرت تاریخی شیراز است؛ شهری که باید میان ظاهر و باطن، میان سنت و مدرنیته توازن برقرار کند.»
او ادامه داد: «برخی قصد داشتند این ساختمان را به دیگر نهادها واگذار کنند، اما ایستادگی ما نتیجه داد و این میراث برای مردم ماند. شیراز باید با همه ظرفیتهای فرهنگی، علمی، هنری و مذهبیاش توسعه یابد؛ بدون خطکشیهای سیاسی.»
علی نیری، رئیس اداره گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز نیز درباره رویکرد موزه گفت: «موزه بلدیه، نخستین موزه قصهمحور شهری ایران است. این موزه با فضایی تعاملی و طراحی سناریوهای اختصاصی برای هر بخش، تجربهای زنده و انسانی از روایت شهر را به بازدیدکنندگان ارائه میدهد.»
او افزود: «در فاز نخست، بازدید از این موزه به مدت سه ماه برای عموم رایگان است تا با بهرهگیری از نظرات مردمی، مراحل تکمیل نهایی و توسعه آن انجام شود. این مجموعه همچنین شامل گالری موقت، سالن رویداد، مرکز اسناد، کافه هنر و فضای تولید محتوای فرهنگی است و بهعنوان یک قطب چندمنظوره فرهنگی عمل خواهد کرد.»
موزه بلدیه، نه تنها احیاگر یک بنای تاریخی بلکه آغازی بر نگاه تازهای به شهر است؛ شهری که گذشتهاش را میشناسد، حالش را روایت میکند و آیندهاش را بر پایه مشارکت شهروندان و هویت فرهنگی میسازد. این موزه، همزمان با حفظ اصالت، فرصتی برای تجربهگری فرهنگی و اجتماعی برای شهروندان و گردشگران خواهد بود.