آونگ پرس ، منصوره خسروبیگ راستین آنلاین: قاسم نهاوندی معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان فارس یادآور شد: ایران از معدود کشورهایی است که حفاظت از محیط زیست از اصول اساسی آن به شمار میرود و اصل پنجاه قانون اساسی این مهم را وظیفهای عمومی برای همه مردم و دستگاهها تلقی کرده است.
به اعتقاد معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان فارس تنویر افکار عمومی و فرهنگسازی در حفاظت از محیط زیست راهگشاترین راهکار است و باید همگان اعم از مردم و مسئولان از عواقب آلودهکردن محیط زیست آگاه شوند.
او معتقد است به رغم بیتوجهیهای گذشته، اکنون چند سالی است که مدیریت سبز در ایران نیز همچون بسیاری از کشورهای پیشرفته مورد اعتنا قرار گرفته و برای مقابله با آلودگیهای آب، خاک و هوا و پوششهای طبیعی و مدیریت پسماند برنامهریزی میشود.
نهاوندی گفت: ایران قوانین مدقن و محکمی برای حفاظت از محیط زیست دارد که از این شمار میتوان به قوانین مدیریت پسماند، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، قانونهای حفاظت از خاک و دیگر قوانین این حوزه اشاره کرد که سازمان محیط زیست عمل به آنها را برای به حداقل رساندن آلودگیها دنبال میک. ند
هشدار برای حفاظت از هوای شکننده فارس
او در ادامه یک هشدار را چاشنی سخنان خود کرد و گفت: آنطور که نتایج پایگاههای سنجش کیفیت هوا، هوای شیراز امروز در وضعیت نزدیک به مرز آلودگی است و اگر به آلودگی صنایع و استاندارد بودن سوخت خودروها توجه نشود شاید شرایط از این وضعیت خارج شود.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان فارس از پژوهشگران و دانشجویان دعوت کرد تا مطالعات خود را در حوزه محیط زیست به این اداره کل ارائه کنند و مسئولان نیز آماده شنیدن مشاهدات آنها از آلودگیهای زیست محیطی استان هستند.
هزینه بیتوجهی دیروز به محیط زیست بر گردن فارس امروز
سخنان معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز در این جشنواره دانشگاهی اگر چه بیشتر تلخ و ناراحت کننده بود، اما خبرهای خوبی نیز برای آینده محیط زیست این شهر داشت.
غلامرضا غلامی با اذعان به اینکه در سالهای گذشته محیط زیست در اولویت برنامهریزیهای کشور نبوده، به نمونههایی از بیتوجهی به اکوسیستم دشت شیراز اشاره کرد و گفت: سازههای آبخیزداری برای تقویت سفرههای زیر زمینی ایجاد نشده تا با بارشهای رگباری خیابانهای شهر سیلابی شود، آبهای این دشت تا عمق ۳۰ متری زه کشی و برای فعالیت صنعتی به وزیرآباد روانه شده و چاههای جذبی به عنوان عواملی موثر در فرونشست زمین از بین رفته و به کانالهای فاضلاب تبدیل شده است.
او درباره هزینههایی که این بیتوجهی بر گردن شیراز گذاشته است، گفت: اکنون شهرداری شیراز قرار است با اعتباری ۲۲۰ میلیارد تومانی تصفیه خانه محلی در باغات قصردشت ایجاد کند که به این هزینه باید مقاومتهای محلی و نگرانی زمینداران این منطقه را نیز افزود.
این مسئول شهرداری شیراز گفت: این بیتوجهیها هزینههای مادی و اجتماعی بسیاری را روی دست ما میگذارد بنابراین باید از ابتدای برنامهریزی برای اجرای هر طرح یک پیوست زیست محیطی به آن الحاق شود.
غلامی تاکید کرد: باید با نگاهی دیگر برنامهریزی و پیوستهای زیست محیطی در اقدامات دستگاههای مختلف لحاظ شود چرا که آینده از آن کشوری است که در این زمینه پیشگام باشد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز ۲ خبر خوب برای آینده محیط زیست این کلان شهر داشت؛ یکی اینکه با مصوبه شورای اسلامی ششم از این پس همه پروژههای شهرداری شیراز باید پیوست زیست محیطی داشته باشد و دیگر اینکه پس از این سیستم فاضلاب ساختمانهای بلند مرتبه به طور مستقیم به شبکه فاضلاب شهری متصل نمیشود بلکه ایجاد تصفیه خانه لوکال در این ساختمانها اجباری است.
خبر خوش دیگر اینکه به گفته غلامی سازمان پسماند شهرداری شیراز در دفن و بازیافت پسماند در میان کلانشهرهای کشور سرآمد است و کارنامه خوبی در استفاده بهینه از پسماندها و هدایت و مهار شیرابههای ناشی از ان دارد.
به عقیده او اگر همایش ذهن مسئولان دستگاههای مختلف استان فارس را به سوی کوشش برای ایجاد شهرهایی اکولوژیک ببرد رسالت خود را نجام داده تا منشا حفاظت از محیط زیست در هنگام اجرای پروژههای شهری باشد.
آگاهی همگانی تاثیرگذارترین مولفه در حفاظت از محیط زیست
معاون منابع انسانی و تحقیقات شرکت آبفا فارس نیز همچون بسیاری دیگر از سخنرانان این جشنواره بر عنصر آگاهی و مسئولیتپذیری در حفظ محیط زیست تاکید کرد و گفت: امروز محیط زیست از میراث مشترک به درد مشترکی تبدیل شده که ساکنان زمین با آن روبرو هستند و در مجامع علمی از آن به ابر چالش کره زمین تعبیر میشود.
اردوان نیکنام با بیان اینکه تنوع آلودگیها، مشکلات گستردهای را برای محیط زیست ایجاد کرده و فارس نیز از این آلایندهها مصون نیست، اظهار کرد: باید برای کنترل این وضعیت فکری بکنیم و فرهنگسازی مهمترین راهکار است.
نیکنام معتقد است که در این مسیر هیچ پارامتری تاثیرگذارتر از رفتارهای آگاهانه و مسئولانه شهروندان نیست و حرکت به سمت بهزیستی در کره زمین و برخورداری از یک محیط زیست بهینهتر از مسیر همکاری و همراهی مردم میگذرد.
امروز بیش از ۲۸۰ معاهده و کنوانسیون زیست محیطی در سطح دنیا وجود دارد که تقریبا همه کشورها را موظف کرده تا در راستای حفاظت از محیط زیست گامهای موثری بردارند.
هماندیشی دانشگاهیان و مسئولان میتواند مدلی کارآمد در این مسیر باشد؛ البته به شرطی که تنها به سخنرانی و نوشتاها محدود نشود و راه عملیاتی شدن را پیدا کند.
امروز همه مردم و مسئولان باید آگاه باشند که ما زمین را از پدران خود به ارث نبردهام بلکه امانتدار فرزندانمان هستیم؛ از این رو باید امروز برای حفاظت از آب، خاک، هوا و تنوع زیستی زمین به عنوان تنها سیاره قابل زیست بشر کوشید.