به گزارش آونگ پرس،مهدی رنجبر با بیان اینکه در گستره تاریخ فرهنگی ایران، سعدی شیرازی چون خورشیدی تابان بر آسمان ادب و حکمت میدرخشد، عنوان کرد: شاعری که در میان بلاغت واژه و روشنی اندیشه، انسانی را تصویر میکند که فراتر از زمان و مکان میاندیشد و میزید.
وی با بیان اینکه شیخ اجل، نهتنها زبان فارسی را به اوج رساند، بلکه با بینشی ژرف آثاری پدید آورد که همزمان آموزگار اخلاق، مبلغ انسانیت و راوی تجربههای زیسته یک جامعه فرهیخته بودند، افزود: از گلستان و بوستان که در آنها حکمت در جامه حکایت جلوهگر است، تا غزلیاتی که آینهدار شور و شعور انسان ایرانیاند، سعدی همچنان در رگهای فرهنگ این سرزمین جاریست. گویی هر نسلی باید بار دیگر به سراغ او رود تا آیین زندگی را در کلامش باز یابد.
به گفته دبیر شورای فرهنگ عمومی استان فارس، سعدی محدود به عصر خویش نیست. او شاعری است که از دل قرن هفتم برخاسته، اما پرسشها و پاسخهایش، به اقتضای انسان معاصر نیز معنا دارد.
صدای آرام و حکیمانه سعدی، پژواکی است از همدلی، مدارا
رنجبر خاطرنشان کرد: در جهانی که از خشونت و گسستهای انسانی رنج میبرد، صدای آرام و حکیمانه سعدی، پژواکی است از همدلی، مدارا و زیست مبتنی بر خرد. پوستر بیستوهفتمین گرامیداشت جهانی هفته فرهنگی و هنری سعدی، نمادی از این حضور همیشگی است؛ سعدی نه تنها یک خاطره ادبی، که یک راهِ پیشنهادی برای زیست انسانی ماست و اندیشه هایش از «دیروز تا همیشه» در ذهن و زبان جهانیان جریان دارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با یادآوری گستردگی برنامهها و استفاده حداکثری مردم از فضای آرامگاه سعدی در آستانه یادروز سعدی، اعلام کرد: امسال آیین بزرگداشت سعدی شیرازی، ساعت ۱۹:۳۰ روز ۳۰ فروردین با سخنرانی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و آیت الله لطف الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس و استاندار فارس برگزار می شود که رپرتوار «وصال یار» با خوانندگی خواننده محبوب کشور حمیدرضا ترکاشوند حسن ختام آن خواهد بود.
وی از سه محور اساسی در برنامه ریزی رویدادهای بیست و هفتمین گرامیدشات جهانی یادروز سعدی نام برد و گفت: برنامههای هفته فرهنگی و هنری سعدی با نگاه به سه بُعد نخبگانی، بینالمللی و مردمی، طراحی شدهاند تا گستره تأثیر او در لایههای مختلف جامعه بازخوانی شود.
رنجبر ادامه داد: در ساحت نخبگانی، او همچنان منشأ تأملهای علمی، فرهنگی و فلسفی است؛ حضورش در دانشگاهها، حلقههای پژوهشی و مجامع ادبی، گواه آن است که هنوز خواندن سعدی، تمرینی برای اندیشیدن و زایش در حوزه اندیشه و زبان و ادبیات فارسی است.
وی از برگزاری نشست علمی یادروز سعدی و رونمایی از دفتر سعدی شناسی که زیر نظر مرکز سعدی شناسی منتشر می شود خبر داد و گفت: صبح روز یکم اردیبهشت پس از آیین گلباران مزار حضرت شیخ اجل این برنامه ها برگزار می شود که تجلی توجه به این ساحت است.
رنجبر اضافه کرد: نمایشگاه «خط نگارین» در برگیرنده آثار اساتید و مدرسین انجمن خوشنویسان شیراز نیز در حوزه نخبگانی در هفته فرهنگی و هنری سعدی یکم اردیبهشت ساعت ۱۷ گشایش مییابد. همچنین شعب استانی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز امسال به صورت جدیتری به بزرگداشت سعدی خواهند پرداخت و ۵ آیین بزرگداشت سعدی برگزیده از نظر کمی و کیفی با همراهی انجمن آثار و مفاهر فرهنگی جمهوری اسلامی ایران انتخاب و تقدیر می شوند.
به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، در ساحت جهانی، سعدی از نخستین چهرههاییست که پیام انساندوستی فرهنگ ایرانی را به زبان جهانیان رسانده است. از حضور آثارش در موزه ها تا توجه به اندیشه های او در خارج از گستره مرزهای ایران، نشان می دهد، سعدی بخشی از هویت فرهنگی مشترک بشری شده است.
دست کم ۱۵ کشور با همراهی بنیاد سعدی میزبان بزرگداشت سعدی است
وی اعلام کرد: امسال با همراهی بنیاد سعدی برگزاری آیین برزگداشت سعدی از اواسط فروردین در شهرهایی مثل مزار شریف و سارایوو آغاز شده و تا پایان هفته فرهنگی و هنری سعدی در حداقل ۱۵ کشور دنیا برگزار خواهد شد. همچنین گردهمایی بینالمللی مجازی علاقهمندان شعر و ادبیات فارسی همزمان با یادروز سعدی به میزبانی برزیل با سخنرانی عبدالله نکونام سفیر جمهوری اسلامی ایران در برزیل، سید علی موسوی زاده معاون امور بینالملل بنیاد سعدی و الهام حدادی رئیس همکاریهای بین المللی بنیاد سعدی با شرکت فارسیآموزان جهان و علاقهمندان به زبان و ادبیات فارسی برگزار خواهد شد.
رنجبر خاطرنشان کرد: پویش جهانی با عنوان پویش بینالمللی گلستان سعدی به روایت جهان با محوریت خوانش دیباچه گلستان سعدی در سراسر جهان در حال انجام است که در قالب یک نماهنگ به سراسر جهان ارسال خواهد شد.
وی تصریح کرد: امسال ترجمه انگلیسی گزیده گلستان سعدی ترجمه «ریچارد نیومن» نیز بازنشر و رونمایی که در برنامه ای با رویکرد گردشگری ادبی در هفته سعدی در اختیار مردم جهان قرار می گیرد.
رنجبر از برگزاری نمایشگاه نقاش صبا خبر داد و افزود: این برنامه در فرهنگسرای استاد بهمن بیگی با رویکرد بین المللی و هنری میزبان تابلوهای چاپ عکسی نسخ خطی آثار سعدی در موزه ها و کتابخانههای مرجع جهان است که دوم اردیبهشت در نگارخانه این فرهنگسرا گشایش می یابد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با تاکید بر اینکه امسال در ساحت مردمی که در دوره های گذشته کمتر مورد توجه قرار میگرفت، رویکرد و نگاه جدیتری وجود دارد، عنوان کرد: در ۳۱ فروردین یعنی شب یادروز سعدی، کنسرت مردمی گروه موسیقی بامداد به سرپرستی سهندشکرزاده از موسیقیدانان نامآشنای شیراز و کشور برگزار می شود.
وی اعلام کرد: ۲۰ هزار کارت پستال حکایتهای سعدی مزین به صفحات نسخ خطی تاریخی و صدای خسرو شکیبایی در مجامع عمومی و محافل ادبی شیراز در برنامه ورقی از گلستان توزیع می شود.
به گفته او، دوچرخه سواران شیرازی نیز ۵ اردیبهشت در برنامهای با همکاری هیئت دوچرخه سواری شیراز، مسیر آرامگاه عبدالله خفیف که روزکاری منزل سعدی بوده تا آرامگاه شیخ اجل را رکاب میزنند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی استان فارس خاطرنشان کرد: سازمان فرهنگی شهرداری شیراز نیز در ۵ نقطه کمبرخوردار شیراز جشنهای مردمی یادروز سعدی را برگزار خواهد کرد.
وی اضافه کرد: پویش ملی سعدی خوانی در شبکههای اجتماعی با ساخت نماهنگ ها و دعوت از فرهیختگان، هنرمندان، ورزشکاران و عموم مردم در هفته فرهنگی هنری سعدی کلید می خورد.
مهدی رنجبر در جمع خبرنگاران و نشستی خبری افزود: برنامههای بیست و هشتمین هفته بزرگداشت سعدی شیرازی در سه محور اساسی نخبگانی، مردمی و بین المللی برنامهریزی شده تا گستره تاثیر آن را در لایههای مختلف جامعه و در سطح دنیا شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه سعدی در کنار حافظ، نام شیراز را جهانی کرده است، اظهار کرد: تفاوت برپایی بیست و هشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی با دورههای گذشته این است که این بار آن را با دنیا به اشتراک گذاشتهایم و منبع و ملجأ آن شیراز است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آیین بزرگداشت سعدی در سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در ۱۵ کشور دنیا برگزار میشود و هم اکنون نیز در مزار شریف و نمایشگاه کتاب سارایوو صربستان برگزار شده است.
رنجبر بیان کرد: گردهمایی بینالمللی مجازی علاقمندان شعر و ادبیات فارسی همزمان با یادروز شیج اجل به میزبانی برزیل با سخنرانی عبدالله نکونام، سفیر ایران در برزیل از دیگر رویدادهای بینالمللی این هفته است.
وی ادامه داد: ترجمه انگلیسی ریچارد نیومن از گزیده آثار سعدی در رویداد «سخن دوست» رونمایی میشود تا در اختیار مردم سراسر جهان قرار گیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: پویش بینالمللی سعدی خوانی نیز از دیگر ویژه برنامههای جهانی بیست و هشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی است که علاقمندان، سروده های سعدی شیرازی را با پس زمینه آثار تاریخی کشور خود میخوانند و به اشتراک میگذارند.
رنجبر اعلام کرد: هفته گرامیداشت سعدی شیرازی به طور رسمی از ۳۰ فروردین ماه آغاز میشود و وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و استاندار فارس در آیین افتتاحیه سخنرانی خواهند کرد.
وی درباره ساحت مردمی بیست و هشتمین هفته بزرگداشت سعدی گفت: کنسرت مردمی گروه موسیقی بامداد به سرپرستی سهند شکرزاده شامگاه ۳۱ فروردین در آرامگاه شیخ اجل برگزار میشود.
وی افزود: با همکاری معاونت فرهنگی شهرداری شیراز، آیین بزرگداشت سعدی شیرازی در در پنج نقطه کم برخوردار شهر نیز برگزار میشود و برگزاری پویش مردمی سعدیخوانی در فضای مجازی نیز از دیگر ویژه برنامههای مردمی بزرگداشت استاد سخن است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: ۲۰ هزار جلد کارت پستال از حکایات گلستان سعدی با بارکد صوتی صدای زنده یاد خسرو شکیبایی با عنوان ورقی از گلستان از دیگر برنامههای مردمی این هفته است.
رنجبر بیان کرد: ویژه برنامههای این هفته با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در همه استانهای کشور برگزار میشود و در پایان پنج برنامه برتر انتخاب و تجلیل میشوند.
وی ادامه داد: در بعد نخبگانی نیز پس از گلباران آرامگاه شیخ اجل در یکم اردیبهشت، از دفتر سعدی شناسی شیراز رونمایی خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: برپایی نشست علمی یادروز سعدی، کارگاه زنده هنرهای تجسمی (نقشی از سعدی) و نمایشگاه جلوه آثار سعدی در کتابخانهها و موزههای جهان برخی از رویدادهای نخبگانی هفته بزرگداشت سعدی در شیراز است.
دبیر بیست و هشتمین هفته گرامیداشت جهانی یادروز سعدی اظهار کرد: امروز بیش از هر زمان دیگر، نیازمند بازخوانی سعدی به عنوان شاعر و اندیشمندی مداراگر هستیم.
رونق گردشگری ادبی در هفته بزرگداشت سعدی شیرازی
معاون امور فرهنگی و رسانه فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در این نشست خبری گفت: یکی از ویژگیهای بیست و هشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی این است که دستگاههای مختلف در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و رویکرد گردشگری ادبی بسیار فعال میشود.
حسن دهقان اظهار کرد: میز گردشگری ادبی از یک اردیبهشت در آرامگاه سعدی فعال است و به صورت رایگان مردم را راهنمایی میکند.
وی با اشاره به یک هزار جلد ترجمه گزیده سعدی به زبان انگلیسی، افزود: این کتاب در میان ۲۰ راهنمای گردشگری توزیع میشود تا در اختیار گردشگران خارجی قرار دهند و در بازگشت به کشورهای خود این کتاب در سراسر دنیا گردش پیدا کند.
دهقان اعلام کرد: دوچرخه سواران شیرازی نیز از آرامگاه عبدالله خفیف که در مقطعی خانه شیخ اجل بوده تا آرامگاه سعدی شیرازی را در قالب رویداد «کاروان صبح» رکاب میزنند.
معاون فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: در قالب آیین «ملک ملاحت» در خانه زینت الملوک نیز مسیر گردشگری ادبی سعدی شیراز بازخوانی میشود.
وی پس از رونمایی پوستر بیست و هشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی، اظهارکرد: این پوستر با این رویکرد که سعدی شیرازی تنها متعلق به زمان خود نیست و با نگاهی مفهومی طراحی شده است.